
Larven in je tuin? Dit is hoe je ze kan bestrijden
Een mooi groen en gezonde gazon wil iedereen. Maar je kan te maken krijgen met gele plekken en vogels in het gras. Je vraagt je af waar dat opeens vandaan komt? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een te lage pH-waarde. Het kan ook zo zijn dat je larven in je gazon hebt. In dit artikel vind je hoe je larven moet bestrijden en hoe je je gazon gezond houdt met kalk.
Waar komen die larven in je gazon vandaan?
Engerlingen is de verzamelnaam van de larven van verschillende bladsprietkevers. In Nederland komen de rozenkever, roestbruine bladsprietkever, sallanderkever, junikever en meikever het meest voor. In principe zijn deze kevers niet het probleem, maar de larven des te meer. Deze larven bevinden zich in de bodem en eten de wortels van het gras op. Dit zou een van de oorzaken kunnen zijn waarom je gazon geel wordt.
Hoe herken je deze larven?
Larven van dit soort zijn gelukkig makkelijk te herkennen. Ze hebben een geelwitte kleur en nemen de vorm aan van een "C". De huidstructuur is vergelijkbaar met die van een rups en de kop van deze larven heeft een bruin/oranje kleur. De grootte van deze larven verschilt. Het ligt eraan van welke kever die komt. Zo heb je kleine larven van 1.5cm groot, maar ook grotere van 5cm groot.
Hoe voorkom je deze soort larven?
Vaak ontstaan deze larven door een gebrek aan biodiversiteit in je gazon. Aan te raden is dan ook om je helemaal uit te leven met het plaatsen van sterk geurende planten en andere geurende kruiden zoals knoflook en citroenkruid. Larven haten sterke geuren en zullen zich dan ook verplaatsen. Ook een handige tip is om gazon te onderhouden met water en meststoffen. Door te verticuteren voorkom je keverlarven.
Ander manieren om je gazon gezond en groen te houden
Als er gele plekken op je gazon verschijnen kan dat ook betekenen dat de pH-waarde niet optimaal is. Als de bodem te zuur is kan je de pH-waarde optimaliseren met kalk gazon. Hoe kom je achter de zuurgraad van je gazon? Gebruik een pH-meter of pH-bodemtest. Advies is om 2 keer per jaar kalk te strooien op je gazon. Hiervoor gebruik je 25 gram per m². Het heeft geen zin om heel veel kalk in één keer te strooien, daarmee optimaliseer je de zuurwaarde niet. Dit gaat in fases en verhoog je niet binnen 1 nachtje. Als je gazon al de juiste waarde heeft, is het advies om één keer per jaar kalk te strooien.